Pien den Hollander

T 06 -22 96 97 54

E pien@denhollander.nu

W www.denhollander.nu

Passie voor beeldhouwen

Met het beeldhouwen geef ik gehoor aan mijn passie. Beeldhouwen vereist ambachtelijke vaardigheid, beheerste kracht, volharding, gevoel en liefde voor de materialen. Een steen is hard, zwaar en oud. Een steen is onveranderlijk en onvergankelijk. Een steen is uitdagend, biedt weerstand en geeft zich niet gemakkelijk gewonnen. De steen omhult de uiteindelijke vorm; het beeld.

Mijn beelden kenmerken zich als expressief, beeldend, vrouwelijk, speels, dynamisch en harmonisch. Veelal vormen de beelden een projectie van mijn gevoelens en gedachten.

Ik vind het heerlijk om telkens opnieuw een verbintenis aan te gaan met een nieuwe steen. De zachtere steensoorten zoals speksteen en albast laten zich gemakkelijk bewerken maar zijn kwetsbaarder dan de hardere steensoorten zoals serpentijn en marmer. De hardere steen geeft zich minder gemakkelijk gewonnen. Speksteen bewerk ik met raspen. De hardere steen bewerk ik met de tandhamer.

Beeldhouwen is het aangaan van een dialoog met de steen. Zowel de zachte kwetsbaarheid als de hardheid maken dat je langzaam en geconcentreerd moet werken. De steen legt als het ware zijn wil op en voert zelf de leidraad voor het ontwerp. Al raspend of hakkend ontstaat er een vreugdevol moment waarop een vorm zich bloot geeft. Met geduld gaat het werkproces met bouchard, raspen, vijlen en schuurpapier voort tot de volledige vorm zich heeft prijs gegeven en het beeld is ontstaan.

Het polijsten en waxen van het beeld zorgen voor een hoogwaardige afwerking en vormen het sluitstuk van mijn beeldhouwwerk. Het polijsten is een intensief werk. Met dit intensieve werk ontvouwt zich de tekening en de kleurschakering van het beeld als een cadeautje voor mij. De terpentijnwas zorgt voor behoud van glans en biedt bescherming.